isolation

Mansarda zahteva dobro izolacijo, če želimo podstrešne prostore uporabljati za udobno bivanje. Pri renovaciji oziroma adaptaciji podstrešja bo zato ključnega pomena prav izolacija, ki je en izmed večjih opravkov pri tem projektu. Na srečo pa ni nujno drag ali zapleten, tako da je možno najti zelo elegantne in še vedno učinkovite rešitve.

V poštev pride tako toplotna kot zvočna izolacija sten v stanovanju, pa tudi izolacija strehe. Zvočno in toplotno izolacijo tako ali tako večinoma izdelamo kar skupaj, saj za oboje služijo isti materiali in iste rešitve, seveda pa se lahko odločimo tudi za izdelavo posebej, če imamo kakšne specifične želje ali potrebe. Toplotna in zvočna izolacija sten v stanovanju za podstrešje sicer nista tako ključnega pomena, saj mansarda običajno nima veliko stenskih površin, pomembno pa je, da dobro izoliramo streho. Poleg tega ne pozabimo na tla, ki prav tako zahtevajo dobro izolacijo, predvsem zvočno – ne želimo, da bi se hoja po podstrešju slišala skozi vsa spodnja nadstropja.

Seveda pa tudi toplotna in zvočna izolacija sten v stanovanju ne dopuščata velikih kompromisov, temveč je treba delo dobro opraviti. Na srečo lahko to opravimo kar skupaj z izolacijo strehe in tal, mogoče kar z uporabo istih sistemov, še posebej pri suhomontažni gradnji. Tudi z vidika stroškov je to običajno najboljša izbira, poleg tega bo na ta način mansarda in učinkovito izolirana.

Celovita in učinkovita izolacija podstrešnih prostorov in stanovanja nasploh veliko pripomore h kakovosti bivanja, zato gre za opravke, ki so ključnega pomena. Samo zato, ker je možno delo opraviti hitro, brez večjih težav in z nizkimi stroški, še ne smemo zanemariti pomena kakovosti – izbrati je treba zanesljivega izvajalca, le tako bo lahko mansarda v končni fazi ponudila udobno bivalno okolje, s katerim bomo zadovoljni na dolgi rok, pri večletni uporabi pa se izolacija izkaže tudi z nižjimi stroški ogrevanja.