2021-06-10

Ali ima laserski razrez tudi kakšne slabosti?

Laserski razrez je vsem dobro poznan kot izjemno natančen in precizen postopek, ki se uporablja v različnih panogah in sektorjih industrije. Z laserjem namreč lahko izkušeni delavec opravi precizen in kvaliteten razrez različnih materialov. Poleg tega pa se lahko s laserjem doseže tudi različne oblike, ki jih z ostalimi pripomočki za rezanje nikoli ne bi dosegli. 

Seveda pa je pomembno in dobro, da se pred začetkom rezanja zavedamo, da imajo naprave in tehnike laserskega razreza tudi svoje pomanjkljivosti. Laserski razrez ima tako kar nekaj točk, ki niso tako svetle, vendar pa se jih z pravilno uporabo naprave da zaobiti. 

Slabosti, ki jih ima laserski razrez

Učinkovitost in poraba energije sta odvisna od vrste odseka, ki ga je treba izvesti, in narave laserja. Običajno lasersko rezanje porabi veliko energije. Lasersko rezanje plastičnih komponent je lahko drago, ker ob izpostavljenosti toploti plastika oddaja plin. Zato se veliko uporabnikov plastike raje izogiba laserskemu razrezu in namesto, da naroči laserski razrez, naroči klasičen razrez plastičnih kosov. 

Iz tega razloga bi moral ponudnik storitev laserskega rezanja imeti dobro prezračeno sobo, kar je precej drago. Tudi plini, ki se sproščajo med rezanjem plastike, so lahko škodljivi in ​​strupeni. Vseh kovin ni mogoče rezati z laserskim rezanjem. Na primer kovine, kot sta baker in aluminij, ni mogoče rezati s to tehnologijo, saj stopnja proizvodnje ni konsistentna. Vse je odvisno od vrste uporabljenega materiala, debeline obdelovanca in narave laserskega rezanja. 

Temperatura in laserski razrez

Nastavitev temperature in laser na daljavo lahko privede do zgorevanja nekaterih materialov. Človeška intervencija je potrebna samo v primeru popravil in poskusnih poskusov. 

Med temi postopkom, ki mu pravimo laserski razrez, je torej potrebno biti izjemno previdni, saj lahko delavec pride v tesen stik s spuščenim nosilcem, kar lahko povzroči opekline. Vsako napravo je potrebno varno uporabljati in laser ni nobena izjema.