2021-11-03

Bobni, činele in druga tolkala za vas in vaše najmlajše

Med priljubljenimi glasbili za sprostitev je treba gotovo omeniti tudi tolkala. Ta so zelo atraktivna predvsem za otroke in začetnike, saj takoj ponudijo zelo zanimive zvoke in učinke.

Predvsem činele so zanimive s tem, da ob vsakem udarcu sprostijo zvok, ki nam je zelo znan iz sodobnih glasbenih zvrsti. Tako hitro dobimo občutek za igranje, ritmična glasbila pa nasploh nudijo dobro izkušnjo tudi tistim, ki niso pravi mojstri za igranje.

Seveda tako bobni kot činele še vedno zahtevajo veliko znanja in spretnosti, če jih nameravamo resno igrati, a za sprostitev in razvedrilo so lahko tolkala zelo zanimiva tudi brez teh veščin.

Tolkala za otroke

Če izbiramo glasbene igrače za otroke, bodo verjetno prav tolkala najbolj zanimiva, saj takoj ponudijo zanimive zvoke in navdušijo otroke, ki iščejo pravo igračo zase. Na voljo so raznovrstna tolkala, tako bobni kot činele, za najmlajše pa seveda dobimo prilagojene variante teh glasbil.

Tu imamo kar dosti izbire in gotovo bomo uspeli najti marsikaj zanimivega. Tovrstna glasbila so zanimiva igrača za otroke, hitro pa s tem zbudijo pravo zanimanje za glasbo in lahko spodbudijo nadobudne glasbenike na prvih korakih njihove kariere.

Že zelo zgodaj lahko spodbujamo zanimanje otroka za glasbo in mu priučimo tudi nekaj glasbenih osnov.

Nadalje so tolkala lahko zelo dobrodošla pri izvedbi kakšnih glasbenih nastopov in veljajo za zelo koristno glasbilo, čeprav so postavljena bolj v ozadju. Bobni in činele imajo prepoznaven zvok in dodajajo ključne poudarke, lahko pa nastopajo tudi samostojno, kar ponuja še bolj navdušujoče učinke.

tolkala za otroke

Če se resno lotimo igranja, bomo hitro našli zanimive možnosti za sprostitev in razvedrilo, seveda pa tudi za učenje in nastope. A pozor, kaj lahko se zgodi, da bomo presenečeni nad tem, kako zahtevno je v resnici igranje na bobne in činele.

Glasbila za bas

Medtem ko se pogosto osredotočamo na glasbila, ki imajo najbolj izrazit zvok in narekujejo melodijo, ne smemo pozabiti tudi na manj opazne poudarke.

Te nudi bas, ki je pomemben element sodobne glasbe. Imamo pa na voljo celo vrsto glasbil, s katerimi lahko dosežemo zelo prepričljive učinke z nizkimi in globokimi toni.

Poznamo recimo že bas bobne, ki imajo opazno vlogo pri mnogih sodobnih skladbah. To je boben, ki daje ritem in spremlja melodijo z globokimi toni. Običajno se upravlja kar z nogo, tako da ima bobnar še vedno proste roke za igranje na druge bobne in činele.

Za narekovanje ritma je takšna rešitev idealna in ponuja prav posebne učinke, s katerimi pridejo bobni še posebej do izraza. Potrebujemo pa za to seveda ustrezno opremo, najprej boben, nato pa tudi pedala za ta namen. Vse to ponuja spletna trgovina z glasbili in opremo.

Druga glasbila

Za bas lahko uporabimo tudi mnoga druga glasbila. Pravzaprav pod tem nazivom pogosto pomislimo kar na bas kitaro, ki je zelo priljubljen instrument v mnogih bolj razigranih glasbenih zasedbah.

Bas kitara je naravnost nepogrešljiva za rock in metal, a tudi za mnoge bolj umirjene zvrsti, ki potrebujejo poudarek z globokimi toni. Takšne kitare prinašajo posebno globino in odpirajo novo dimenzijo ob zvokih običajne kitare.

bas kitara

Poleg tega pa bas lahko označuje tudi kontrabas, to je ključno glasbilo v godalnem orkestru. Izkaže se za zelo vsestranski instrument, na katerega lahko igramo z lokom, lahko pa nanj tudi brenkamo.

Na ta način izvabimo globoke note, ki lepo zaokrožijo druge melodije, pa tudi samostojno zelo lepo zvenijo. Načeloma je to sicer nekoliko bolj zahtevno in občutljivo glasbilo, ki ga ne moremo vedno priporočiti začetnikom.