2021-06-01

Daljnogled, kot pomemben del lovske opreme in vsakega raziskovalca

Uporaba daljnogleda je zelo pogosta in enostavn, sploh pa je uporaba le tega zelo razširjena med lovci in opazovalci živali in neba oziroma zvezd. Daljnogled je optični instrument, s katerim dobimo povečano sliko oddaljenih predmetov. Daljnogledi, ki kot objektiv uporabljajo lečo, so refraktorji, tisti z zrcalom kot objektivom, pa reflektorji. Pravo in obrnjeno sliko, ki jo ustvari objektiv, opazujemo z okularjem.

Kateri dejavniki vplivajo na sliko daljnogleda?

Samo vidno polje daljnogleda se izraža v metrih oziroma na 1000 metrov. Ta razdalja nam pove kako široko 1000 metrov oddaljeno vidno polje. Okvirne vrednosti so med 100 metri na 1000 metrov. Daljnogled ima tako različne možnosti oziroma funkcije vidnega polja.

 Obstaja kar nekaj dejavnikov, ki vplivajo na sliko daljnogleda je kar precej veliko. Prva dva osnovna dejavnika, ki določata kvaliteto slike sta povečava ter zunanji premer leče objektiva, ki sta na vsakem daljnogledu zapisana z oznako, kot je na primer 8x42 ali pa 10x50.

Katere so najbolj pogoste vrste daljnogledov

V osnovi je možno ločiti dve vrsti daljnogledov. Prva vrsta so daljnogledi s Porro prizmami, drugi pa je s strešnimi prizmami. Pri prvi vrsti daljnogleda je razdalja med okularjema  veliko manjša od razdalje med objektivoma, daljnogledi s strešno prizmo pa imajo to razdaljo enako. Splošno znano je, da za enako ceno dobimo oba daljnogleda, vendar pa je kvaliteta tistega s Porro prizmami veliko boljša in kvalitetnejša za uporabo. Odločitev je seveda vaša katerega boste izbrali, bodite pozorni na to kolikokrat boste daljnogled uporabljali in kaj boste z njim sploh opazovali.

Cena za daljnogled vendarle ni tisti prvi faktor in pogoj pred nakupom. Pred nakupom je pametno in priporočljivo daljnogled prijeti v roke in ga stestirati, saj boste tako ugotovili ali vam ustreza ali ne. Ljudje smo si različni zato ni vsak daljnogled za vsakega, različnim ljudem ugajajo različni daljnogledi, zato boste šele takrat ugotovili, kateri je primeren za vas, ko ga boste prijeli v roke in ga stestirali.