2021-03-31

Kaj moramo vedeti o velikem servisu avtomobila?

Veliki servis je pametno redno opravljati, ko nastopi pravi čas za to. Na ta način namreč kar najbolje poskrbimo za dobrobit svojega avtomobila, to pa pomeni, da se izognemo velikim preglavicam in nepotrebnim stroškom. Seveda je tudi sam servis avtomobila določen strošek in zahteva nekaj časa, a vsekakor je ta investicija veliko bolj smotrna, kot da bi se ukvarjali s posledicami zanemarjanja vozila.

Vozniki imajo o velikem servisu veliko vprašanj, seveda pa izstopata predvsem dve: koliko stane veliki servis in kdaj ga je treba opraviti.

Cena za veliki servis

Pri velikem servisu je cena odvisna od mnogih dejavnikov, predvsem od modela in stanja avtomobila, nato pa seveda od samih opravil, ki jih je treba pri servisu postoriti. V vsakem primeru se opravijo različni pregledi, a če je z avtom vse v redu, pridejo v poštev le kakšne preventivne zamenjave in rutinsko vzdrževanje. V tem primeru visokih stroškov ne bo, cena za veliki servis bo morda le kakšnih 300 ali 400 evrov. 

Lahko pa je servis tudi bistveno dražji, če je avtomobil v slabšem stanju in je veliko dela z različnimi avtomobilskimi sistemi. Nekatere je treba v vsakem primeru zamenjati, a to ne velja za vse. Tako je možno, da bodo stroški precej višji in je 400 ali 500 evrov že spodnja meja, odvisno seveda od dejanskega dela.

Kdaj je čas za veliki servis?

Tudi čas za veliki servis je odvisen od vozila. V servisni knjižici je navedeno, na katere sisteme moramo biti posebej pozorni in kdaj jih je pametno pregledati. Za veliki servis se priporoča, da ga opravimo na vsakih 150.000 prevoženih kilometrov, kar je za večino avtomobilov in voznikov kar dobro priporočilo. Dobro ohranjeni sodobni avtomobili, ki morda niso zelo pogosto v uporabi, brez težav zdržijo tudi dlje časa, medtem ko se splača pri večjih obremenitvah k serviserju zapeljati že prej.