2021-07-10

Kaj zmorejo sodobni projektorji?

Tehnologija se stalno razvija in hitro napreduje. Pri projekcijski opremi je to še kako opazno, saj iste naprave pogosto uporabljamo več let, v tem času pa pridejo na trg že bistveno naprednejši modeli. Sodobni projektorji so praviloma veliko boljši od tistih, ki so bili poslani na tržišče pred kakšnimi desetimi leti ali še prej. Hitro lahko opazimo kar nekaj ključnih razlik, piko na i pa postavijo mnogi detajli, ki pripomorejo do boljše izkušnje pri prikazovanju projekcij.

Ni nujno, da bodo sodobni projektorji res zelo drugačni od starejših modelov, saj imamo recimo še vedno tudi projektorje na klasične žarnice. Prav tako se ni kaj dosti spremenila zunanjost opreme – čeprav so na voljo razni mini projektorji, potrebuje kvalitetna oprema še vedno dovolj prostora in ohišja ne moremo enostavno zmanjšati. Z vidika dejanske zmogljivosti in predvsem dolgoročne izkušnje pri uporabi pa lahko opazimo velik napredek.

LED, laser in drugi projektorji

Predvsem se razvijajo tehnologije za prikaz slike, specifično vir svetlobe, ki omogoča preslikavo na platno. V starih projektorjih so to žarnice, medtem ko so zdaj bolj priljubljeni laserski in predvsem LED projektorji

Klasične žarnice imajo kar nekaj pomanjkljivosti, predvsem kratko življenjsko dobo in visoko porabo, pa tudi visoko ceno pri zamenjavi. LED osvetlitev je veliko učinkovitejša in varčnejša, poleg tega ni treba menjati žarnice, projektor ima že takoj dolgo življenjsko dobo. Razlika pa je tudi v kakovosti projekcije.

Sodobni projektorji in kakovost projekcije

Pozorni smo na najpomembnejše lastnosti projektorja. Predvsem na ločljivost, svetilnost in kontrast. Ni nujno, da bo vedno pametno izbirati najboljše možne projektorje, včasih recimo ne potrebujemo zelo visoke ločljivosti. Je pa praviloma lažje najti zmogljivejše naprave med sodobnimi projektorji, tako da imamo več izbire po relativno ugodnih cenah. Ponudbo se vsekakor splača izkoristiti, saj lahko tako pripravimo navdušujoče projekcije brez kakšnih kompromisov pri opremi.