2021-07-07

Kako zahteven je tisk knjige?

Knjige nas stalno obkrožajo in morda si niti ne bi mislili, da jih je težko narediti. Navsezadnje praktično vsaka tiskarna omogoča tisk na papir, vezava pa tudi ni kak poseben izziv, s katerim bi se lahko soočili le najboljši ponudniki. A v praksi je lahko tisk knjige precej večji projekt in zahteva premišljeno izbiro dobrega izvajalca.

Že sam obseg tiskanja je lahko izjemno velik. Knjige imajo praviloma po več sto strani, tiskajo pa se v večjih nakladah. Morda bo treba tako natisniti več kot milijon strani, česar ne moremo pričakovati od vsake tiskarne. Nič čudnega, da imajo tisk knjige v ponudbi večinoma le izkušene in ugledne tiskarne, ki so na takšne projekte dobro pripravljene. Možnosti tiska knjige s trdo vezavo najdemo kar na spletu na https://www.birografikabori.si/tiskovine/knjige-s-trdo-vezavo/, tako da iskanje pravega ponudnika morda ni tako zahtevno, a vsekakor ne smemo iskati kakšnih bližnjic.

Tisk knjige in spremljevalne storitve

Kljub temu, da je že sam tisk knjige velik izziv, moramo nujno upoštevati še nekaj dodatnih opravkov. Najprej recimo pripravo na tisk, ki je tu ključnega pomena. Ne mislimo le na oblikovanje, temveč tudi na ustrezne formate in pripravo tistih elementov, ki omogočajo izdelavo dobre knjige. Tu pridejo v poštev mnogi detajli, ki prej ne pridejo toliko do izraza, zato se je pametno pripraviti že vnaprej.

Običajno pripravo na tisk opravljajo strokovnjaki, ki se na te zahteve dobro spoznajo. Morda bo to možnost ponudil tudi tiskar, ki pravzaprav najbolje ve, kaj omogoča njegova oprema in kakšne so tu zahteve.

Tisk knjige s trdo vezavo

Že sam tisk na papir je lahko velik izziv zaradi velikih naklad in zaradi vseh dodatnih opravkov. A pogosto povzroča preglavice tudi vezava. Ko je sam tisk knjige končan, je treba izdelati platnico in vse liste zanesljivo vezati skupaj, od tega je najbolj odvisna kvaliteta končnega izdelka.