2021-05-25

Katere škarje za živo mejo izbrati?

Živa meja mora biti zelo lično urejena, saj ključno prispeva k izgledu naše hiše in okolice, hkrati pa ustvari tudi pomemben prvi vtis na obiskovalce in mimoidoče. Če imamo ob hiši živo mejo, okrasno drevje in druge rastline, ki jih moramo obdržati pod kontrolo, potem so škarje za živo mejo kar nujna oprema. Splača se izbrati ustrezen model, ki nam bo delo dejansko olajšal, tako da bomo brez težav vzdrževali čudovito podobo okrasnih rastlin.

A to je lažje reči kot storiti – na voljo imamo široko selekcijo različnih pripomočkov za ta namen. Škarje za živo mejo so na voljo v različnih izvedbah, lahko so ročne, lahko pa so tudi električne ali kar baterijske. Vsi ti izdelki imajo svoje prednosti in slabosti, zelo se razlikujejo tudi cene. Tako je možno, da bo kar nekaj težav pri izbiri.

Ročne in električne škarje za živo mejo

V nekaterih primerih se lahko odločimo za ročne škarje za živo mejo. To velja za tiste, ki imajo čas in voljo za ročno obdelavo okrasnih rastlin. Verjetno v tem primeru ne gre za večje število rastlin ali večjo živo mejo, saj je ročno delo zamudno in lahko tudi precej zahtevno, medtem ko ne moremo vedno pričakovati dobrega rezultata.

Električne škarje za živo mejo so veliko bolj priporočljive. To je seveda dražja oprema, a tudi po ugodni ceni lahko dobimo zmogljiv obrezovalnik grmovja, s katerim bomo suvereno opravljali raznovrstno delo na terenu. Vstopni modeli stanejo le kakšnih 200 evrov, zato se hitro odločimo za električno napravo.

Škarje za živo mejo višjega ranga

V višjem cenovnem razredu najdemo zmogljivejše škarje za živo mejo, ki imajo daljšo in robustnejšo rezalno garnituro. Tako si lahko delo močno olajšamo, seveda pa ta oprema zahteva višjo investicijo. Če imamo z okrasnim drevjem in grmovjem veliko dela, je izbira takšne opreme smiselna, saj zmogljive škarje za živo mejo dejansko naredijo veliko razliko.