2022-03-10

Najem viličarja je dobra poslovna odločitev

Pri delu včasih potrebujemo napredno opremo, ki je dokaj draga in kompleksna. Tu se srečujemo z različnimi zahtevami, pri katerih ne moremo sklepati kompromisov, ne da bi ogrozili varnost pri delu in povzročili druge težave. 

Potrebujemo kvalitetno in zanesljivo opremo, ki bo brezhibno opravljala svoje delo, ni pa nujno, da bomo morali zato pristati na nakup drage in nerodne opreme, s katero bomo imeli še veliko dela, skrbi in stroškov. Če potrebujemo opremo za delo s težkim tovorom, nam recimo veliko boljšo rešitev ponuja najem viličarja.

Na ta način se izognemo skoraj vsem preglavicam, ki jih prinaša nakup viličarja. Predvsem se izognemo visokim stroškom, ki nastanejo že ob nakupu naprave, nato pa tudi pri vzdrževanju in servisiranju ter uporabi nasploh. Zato je odločitev za najem viličarja pogosto zelo smiselna, sploh če upoštevamo vse dejavnike, ki odločajo o končnem zadovoljstvu. 

Primerjamo različne opcije in se odločimo za tisto, ki najbolje odgovarja našim delovnim nalogam in zahtevam. Seveda se lahko izkaže, da bo smiseln nakup, a tudi z najemom viličarja lahko odgovorimo na mnoge potrebe bolj ali manj zahtevnih uporabnikov. Tako je najem zelo priljubljena izbira, ki ima kar nekaj posebnih prednosti.

Za najem viličarja se odločamo predvsem ob kratkotrajnih projektih

V nekaterih primerih je povsem smiselno kupiti lasten viličar. Recimo če potrebujemo zmogljivo opremo za redno delo v skladišču ali ob mnogih nalogah na terenu. Če stalno uporabljamo takšno opremo, potem bomo verjetno želeli imeti svoj viličar. Tako smo bolj prilagodljivi, na dolgi rok pa se porazdelijo tudi stroški nakupa in uporabe.

Drugače je pri kratkoročnih projektih. Tudi pri teh se lahko srečujemo z zahtevnim delom, ki vključuje dvigovanje in prenašanje težjega tovora. Potrebovali bomo torej viličar, a za kak dan ali teden uporabe seveda ne bomo kupovali svoje opreme. Veliko bolj smiselno je izkoristiti ponudbo za najem viličarja, tu najdemo prilagojene možnosti prav za takšne potrebe. 

Za občasno uporabo dobimo viličar v kompletu z viličaristom, ki nam pomaga pri kakšnih posameznih projektih. Če nas zanima le enkratno nakladanje ali razkladanje tovora, bomo to opcijo odlično izkoristili, ne bomo iskali le viličarja, če nimamo kadra, ki je usposobljen za delo z njim.

V ponudbo za najem viličarja je morda vključen tudi viličarist, ki opravi delo

Če pa imamo viličariste, bo najem viličarja še bolj praktičen in ugoden. Tako bomo dobro pripravljeni na vse mogoče izzive pri delu, saj so ponudniki najema zelo odzivni in lahko takoj pripravijo prave rešitve. Na voljo imamo raznovrstne viličarje, s katerimi bomo odgovorili na vse zahteve pri delu, tudi če se ukvarjamo s projektnim delom, ki zahteva popolno fleksibilnost in pripravo pravih rešitev ob različnih izzivih.

Najem viličarja za redno rabo

Precej atraktivna pa je ponudba za najem tudi za tiste, ki viličar redno uporabljajo. Glede na cene novih naprav so namreč stroški za najem veliko bolj ugodni in kar nekaj časa bo trajalo, preden se razlika izniči. Poleg tega ima najem viličarja še nekatere druge posebne prednosti, s katerimi se lahko izkaže za najboljšo poslovno odločitev.

Zelo dobrodošlo je recimo to, da je v ponudbo vključen tudi servis viličarja. Ne bo se treba ukvarjati z opremo, ki je lahko za vzdrževanje in servis precej zahtevna. Tako se izognemo tudi stroškom, ki bi jih sicer imeli, saj je vse to verjetno že vključeno v ponudbo. Potrebujemo nekaj potrošnega materiala, včasih pa tudi preglede in popravila, torej nadomestne dele in podobno. 

Če imamo dobro ponudbo za najem, bo vse to že vključeno – tudi zato, ker najem viličarja pogosto nudijo podjetja, ki se ukvarjajo tudi s prodajo, vzdrževanjem in servisiranjem viličarjev. Na enem mestu dobimo zelo dobro ponudbo, ki je odlično prilagojena zahtevnejšim uporabnikom.

Tako je najem dobra opcija tudi za tiste, ki bodo viličar redno uporabljali pri svojem delu. Vnaprej lahko izračunamo, kaj se nam bolj splača, pomembno je le, da upoštevamo vse stroške, ki so tu relevantni. Ne moremo primerjati le cene najema in cene nakupa, na dolgi rok pridejo bolj do izraza drugi stroški.

Kako do najboljše ponudbe za najem viličarja?

Najti bo treba pravega ponudnika. Ne tistega, ki ima najnižje cene, temveč tistega, ki ima najboljšo ponudbo. Videli smo, da najem viličarja ni zgolj izposoja naprave, temveč pogosto vključuje še razne druge elemente. Sploh če potrebujemo tudi viličarista, bomo iskali najboljšega ponudnika, ki zagotavlja učinkovito izvedbo del na terenu.

Najem viličarja je odličen za kakšne kratkotrajne projekte, tudi na terenu

Prav tako se pozanimamo, ali ponudba vključuje servis viličarja in dobavo potrošnega materiala. Če moramo za napravo skrbeti sami, bomo imeli s tem veliko dela in dodatnih stroškov, kar moramo upoštevati pri odločitvi za najem ali nakup, pa tudi pri izbiri med različnimi ponudniki. Večinoma so ponudniki najema precej fleksibilni, a pripraviti je treba pravo rešitev za vsako situacijo.

Odločimo se torej za uglednega in uveljavljenega ponudnika. Običajno se za najem viličarja odločimo pri priznanih serviserjih in trgovcih, tam dobimo tudi preostalo ponudbo in splošno podporo. Pri takšnem ponudniku dobimo najboljše rešitve, ne glede na to, ali se odločimo za najem ali nakup.