2021-06-13

Pravo izbiro varilnega aparata prilagodite namenu uporabe

Varjenje je postopek spajanja dveh materialov skupaj in s tem oblikovanje novega izdelka. Uporablja se ga v kovinskopredelovalni industriji in v mnogih servisnih delavnicah, kjer je potreba po različnih vrstah popravila velika. Vse pogosteje pa si varilni aparat želijo imeti tudi mojstri v svoji domači delavnici, zato ni nič presenetljivega, da je povpraševanje po njih zelo veliko. Glede na veliko povpraševanje, je tudi ponudba zelo pestra, zato se je izbire potrebno lotiti premišljeno.

Varilni aparat za različne tehnike varjenja

Podobno kot obstaja veliko različnih tehnik varjenja, so nam na voljo tudi različne vrste varilnih aparatov. V grobem varilne tehnike delimo na TIG, MIG/MAG in MMA varilne tehnike. Temu primerno prilagodimo izbiro varilnega aparata, pri čemer nam je na voljo točkovni varilni aparat in varilni aparati za TIG, MMA in MIG/MAG varjenje. Predno se torej odpravite v trgovino, se je potrebno pozanimati predvsem o različnih tehnikah varjenja, ki so nam na voljo.

Kaj je potrebno upoštevati pri izbiri primernega varilnega aparata?

Potem, ko ste ugotovili, za kakšno varilno tehniko izbirate varilni aparat, je čas, da razmislite o njegovih tehničnih karakteristikah in tistih lastnostih, ki prav tako vplivaj na kakovost varjenja. Glede na vrsto in debelino kovine, ki jo želite variti, izberite dovolj zmogljivo napravo, ki vam bo zagotavljala nemoteno in kakovostno varjenje. Vedeti morate, da premer elektrode določa tudi največjo debelino, ki jo želite variti, zato pri izbiri poleg moči varilnega stroja, ne spreglejte tega podatka.

Ko boste brskali po ponudbi, boste kmalu ugotovili, da se cena varilnih aparatov med seboj močno razlikuje. V največji meri se razlikuje glede na moč, debelino kovine, ki jo lahko zvari, in vrsto elektrode. Nakup seveda prilagodite svojemu proračunu, a pri tem ne zanemarite podatka o kakovosti varilnega aparata. Zavedajte se, da gre za dolgoročen nakup, zato vam bo pri varjenju brezhibno služila le kakovostna varilna naprava.