2021-03-17

Reden servis hladilnih naprav za učinkovito in pravilno delovanje

Za brezhibno delovanje hladilnih naprav je potrebno le te redno pregledovati in servisirati. Klimatska naprava lahko ob nepravilni uporabi in nerednem čiščenju zelo hitro začne proizvajati neprijetne vonjave ali pa se pokvari in ne deluje več.

Kako poteka polnjenje hladilne naprave ? 

Polnjenje hladilne naprave na primer v avtu poteka tako, da se odtesni plin iz avta, izprazni se olje in druge prisotne nečistoče, testira se porast tlaka v avtu, sistem se napolni z novim kvalitetnim oljem, klimo se ponovno napolni s plinom, nato pa se še preveri kakovost delovanja ponovno napolnjene klime. Polnjenje hladilne naprave je hiter in enostaven postopek, če ga uredi in opravlja izkušen strokovnjak  oziroma serviser na tem področju. Po zakonu  je predpisano, da vsi avtomobili, ki so bili izdelani po prvem januarju leta 2017, morajo imeti klimatske naprave napolnjene z plinom po imenu oziroma nazivu R1234yf, ta manj škoduje okolju in skrbi za njegovo ohranjanje, ter skrbi za večjo čistočo zraka. Vse to prispeva k boljšemu in kvalitetnejšemu načinu življenja.

Kdaj in zakaj se odločiti za servis hladilnih naprav ?

Kot že omenjeno mora biti hladilna naprava redno servisirana in pregledana. Servis in polnjenje sta odvisna od tega koliko se hladilna naprava uporablja, predvsem pa kje oziroma v kakšnem prostoru je nameščena  za uporabo.

Z uporabo hladilne naprave se s časoma pričnejo razvijati neprijetni vonji, takrat postane to alarm za obisk serviserja, ki bo hladilno napravo očistil in popravil. V nasprotnem primeru bodo vonjave še močnejše in zelo neprijetne, saj se bodo pričele razvijati bakterije in plesen, ki pa za vdihavanje ni najbolj primerna, poleg tega pa je škodljiva tudi za zdravje. 

Če je hladilna naprava redno servisirana in polnjena, potem je njena življenjska doba delovanja zelo dolga. Doma jo je potrebno čistiti, saj ni priporočljivo, da bi v klimatsko napravo prišli prašni delci. Servis hladilnih naprav naj opravi servis, ki ima na tem področju dolgoletne izkušnje.