2021-04-27

Rjuhe, prevleke in posteljnina za kakovostno spanje

Spanec ima izjemno velik vpliv na zdravje in počutje človeka, zato je vsekakor pametno nekaj pozornosti nameniti temu, da zagotovimo optimalne pogoje za kakovostno in mirno spanje. Na nekatere dejavnike, ki o tem odločamo, imamo velik vpliv, drugih pa ne moremo imeti vedno pod nadzorom. Predvsem na svojo izkušnjo pri spanju odločamo s tem, da uredimo dobro opremljeno in primerno urejeno spalnico. V poštev pridejo rjuhe, odeje in ostala oprema, ki jo neposredno uporabljamo, a tudi drugi elementi, ki skrbijo za vzdrževanje mirnega in prijetnega okolja.

Hitro ugotovimo, da na spanje vplivajo mnogi dejavniki, od opreme do razmer v prostoru in okolici. Najbolj neposredno vlogo ima samo ležišče s posteljnino, a tudi z drugo opremo spalnice lahko pripomoremo k boljšim rezultatom pri spanju. Ne osredotočamo se torej takoj na rjuhe, že prej lahko pomislimo na druge dejavnike, predvsem na svetlobo in zvoke, ki utegnejo prodirati v notranjost spalnice. Kritično vlogo ima še temperatura v prostoru ter zračnost oziroma vlažnost – vse to lahko z nekaj truda dobro prilagodimo za optimalno spanje.

Vsekakor pa se nato posvetimo tudi postelji in opremi na njej. Posteljnina je tista, s katero smo pri spanju v neposrednem stiku, tako ima velik vpliv na udobje in počutje preko noči. Na ta način lahko tudi nekoliko nadoknadimo morebitne pomanjkljivosti, predvsem reguliramo temperaturo. Cel kup dejavnikov torej lahko prilagodimo za kar najboljše pogoje za miren in udoben spanec preko cele noči.

Najboljše rjuhe za mirno in udobno spanje

Najbolj opazni bodo tisti dejavniki, ki jih takoj prepoznamo vedno, ko se uležemo v posteljo. Zavijemo se v rjuhe in odeje, ki morajo biti prav zato zelo prijazne do uporabnika.

Rjuhe odpirajo mnoge možnosti pri izbiri, na razpolago so tudi vsi mogoči barvni odtenki

Na postelji imamo raznovrstno posteljnino in različne kose opreme. Običajno ležimo na ležišču, ki ga prekriva prevleka za jogi. Že ta ima pomembno nalogo pri zagotavljanju mirnega spanca, predvsem skrbi za regulacijo temperature in zračenja. Pomaga pri odvajanju znoja in uravnava temperaturo telesa, hkrati ščiti podlago pred obremenitvami, ki nastajajo pri spanju. Odločiti se moramo torej za kakovostno opremo, ki lahko opravlja vse te naloge brez kakšnih večjih težav. Ni nujno, da bomo takoj opazili vplive, ki jih ima prevleka za jogi na kakovost spanca, a na dolgi rok lahko od kvalitetne opreme pričakujemo boljšo izkušnjo.

Vsak ima pri spanju svoje navade, s tem se razlikuje tudi oprema, ki jo na postelji uporabljamo. Nekateri uporabljajo različne rjuhe, ki imajo predvsem v toplejšem delu leta pomembno nalogo, saj z njimi povsem nadomestimo odeje. Pozimi moramo poskrbeti za dodatno zaščito pred nizkimi zunanjimi temperaturami, običajno se opremimo s prešito odejo. Uporabimo tudi debelejše jogi rjuhe, ki niso prilagojene zgolj zračenju in odvajanju znoja. Prav v hladnih nočeh se izkaže za zelo pomembno, da smo dobro opremljeni s toplo in udobno posteljnino.

Že osnovna oprema, med katero se uvrščajo različne rjuhe, ima velik pomen pri zagotavljanju mirnega in udobnega spanja. V mnogih situacijah pa se izkaže, da potrebujemo tudi nekatere dodatke. Najbolj očitno so to prešite odeje, ki jih uporabljamo za zagotavljanje dodatne topline v hladnih nočeh, pa tudi pregrinjala za postelje. Poleg tega sama posteljnina seveda še ni dovolj za udobno spanje, potrebujemo še vzglavnik. Vse to mora nujno dopolnjevati osnovno opremo na postelji.

Rjuhe v kombinaciji z drugo nujno opremo

Predvsem vzglavniki in prešite odeje si zaslužijo dodatne pozornosti, saj imajo zelo velik vpliv na počutje pri spanju. Vzglavniki so lahko kritičnega pomena za naslavljanje nekaterih pogostih težav. Pri nepravilni legi pri spanju se hitro pojavijo obremenitve, ki vodijo v nespečnost in bolečine. Zbujamo se neprespani in z bolečinami v vratu, ramenih ali hrbtenici. Tega rjuhe in odeje seveda ne morejo nasloviti, posvetiti se moramo vzglavniku, ki ima največji vpliv na lego telesa.

Odeje skrbijo za toplino v zimskih dneh, a tudi tu se ne moremo enostavno osredotočiti na debelino in toplino, ki jo s tem dobimo. Podobno kot jogi rjuhe imajo tudi odeje več vlog in morajo ponuditi ustrezne lastnosti. Pričakujemo, da bodo dovolj zračne in bodo pomagale pri regulaciji temperature. Paziti moramo seveda na to, da uporabljamo pravo odejo glede na razmere – izberemo recimo tudi kakšne lažje in tanjše odeje za poletje in prehodno obdobje.

Rjuhe v kombinaciji s preostalo opremo ustvarijo pogoje za mirno spanje

Rjuhe in prevleke v kompletih posteljnine

Raznovrstna posteljnina ima ključno vlogo pri zagotavljanju prijetnega spanca, zato se je pametno posvetiti premišljeni izbiri te opreme. Običajno te izdelke kupujemo kar v kompletu, ki vključuje prevleko za jogi, ter prevleki za vzglavnik in odejo, poleg tega pa so lahko v komplet vključene tudi kakšne dodatne rjuhe. Seveda se odločimo za komplet, ki nam prinaša opremo, ki jo bomo dejansko potrebovali.

Na voljo imamo različne komplete, ki se razlikujejo v mnogih detajlih. Ne le v dimenzijah in podobah, temveč tudi v materialih, ki imajo velik vpliv na udobje in počutje pri spancu. Vsekakor se splača posegati po tistih izdelkih, ki nam dajejo najboljše možnosti za kakovosten spanec, tudi če to pomeni višjo ceno.