2021-03-19

Talno ogrevanje za prijetnejši in toplejši dom

Talno gretje je znano po tem, da je eno izmed najboljših opcij za katere se lahko odločite v vašem novem domu. Mrzle ploščice, parket ali pa laminat ne bo več problem, saj bodo tla vedno topla. Talno gretje mora biti narejeno pravilno in po predpisih, drugače gre lahko marsikaj narobe, prav tako pa se bodo pojavili visoki dodatni stroški.

Pravilna postavitev talnega ogrevanja je ključna

Talno gretje mora biti pravilno načrtovano in vgrajeno po predpisanih standardih, upoštevati je potrebno toplotne potrebe posameznih prostorov in želene temperature v njih. 

Pred začetkom je potrebno narediti pravilen izračun, saj bo šlo v nasprotnem primeru marsikaj narobe, pojavili pa se bodo tudi visoki stroški, ki pa si jih zagotovo ne želite. Najprej je potrebno narediti pravilen in celoten projekt talnega ogrevanja, v katerem je potrebno upoštevati vse toplotne izgube objekta oziroma vsakega posameznega prostora. Potrebno je tudi natančno izračunati, kako morajo biti cevi položene. Potrebno je tudi izračunati dolžino in dimenzijo ter širino cevi, prav tako pa je potrebno med njimi izračunati tudi razmik, ki se izračuna glede na talno oblogo.

Ključne napake vgrajevanja talnega ogrevanja , ki privedejo do katastrofe

Ena izmed največjih napak, ki nastane pri vgrajevanju talnega ogrevanja je zagotovo napačen način polaganja cevi in predolge zanke talnega ogrevanja. Če je daljša zanka potem je večji upor, obtočna črpalka, ki pa poganja vodo po sistemu pa dobi omejitve in težko črpa vodo.

Naslednja napaka je tudi ta, da ljudje, ki želijo vgraditi talno ogrevanje niso pozorni na izvedbo robnih con s katerimi se izničijo vse toplotne izgube na določenih mestih stavbe oziroma objekta. To je po navadi na primer ob drsnih vratih, velika napaka pa je tudi da sistem ni napolnjen z vodo, ki ima ustrezno kakovost. 

Zelo dobro je, da izberete pravega strokovnjaka, ki bo delo opravil kvalitetno.