2021-07-04

Tehnični pregledi niso nujno nevšečnost

Pri vožnji se gotovo ne želimo obremenjevati še z raznimi drugimi obveznostmi, še posebej ne s tistimi, ki poleg opravkov prinašajo tudi stroške. A kaj, ko nam predpisi na področju motornih vozil narekujejo kar nekaj formalnosti, ki se jim ne moremo izogniti. Bližnjic ni, treba bo poskrbeti za to, da je vse v najlepšem redu. Med obveznostmi, ki se redno pojavljajo za vsakega voznika oziroma lastnika vozila, so tehnični pregledi. Ti so dobro znani vsakomur, ki vozil vsaj nekaj let, saj so predpisani točni intervali, kdaj je treba preglede opravljati.

Pogosto se tehnični pregledi opravljajo ob nekaterih drugih priložnostih, tudi ob nakupu oziroma prepisu vozila. Nova vozila imajo praviloma nekaj več tolerance, a to še ne pomeni, da s pregledom ne bo nikakršnih težav. Poleg tega pa bo treba za tehnični pregled vozila v vsakem primeru seveda tudi plačati, to niso brezplačne storitve. Glede na to, da imamo kar nekaj dela in stroškov, se splača vedeti, kako je možno pregled opraviti kar se da elegantno in poceni. Že res, da se obveznostim in stroškom ne moremo izogniti, lahko pa si izkušnjo močno izboljšamo.

Veliko storimo že s tem, da se dobro pozanimamo o vseh detajlih, ki veljajo na tem področju. Vedeti moramo, kdaj je pravi čas za tehnični pregled ter kakšna je veljavnost tehničnega pregleda. Prav tako se moramo že vnaprej prepričati, da bo tehnični pregled uspešno izveden in ne bo prišlo do kakšnih nepotrebnih zapletov. Pozanimamo se še o tem, katere dokumente potrebujemo in kakšne stroške lahko pričakujemo.

Tehnični pregledi za osebne avtomobile

Najbolj relevantni so verjetno tehnični pregledi za osebna vozila, predvsem so to avtomobili, ki se ločijo v dve kategoriji glede na maso. Poznamo lažje osebne avte z maso do 2,5 tone in težje osebne avte z večjo maso od 2,5 tone. Večina interesentov v teh kategorijah najde prave rešitve za tehnični pregled.

Pri starejših vozilih so tehnični pregledi pogostejši

Za osebna vozila se mora prvi tehnični pregled opraviti v štirih letih od nakupa novega vozila oziroma glede na starost vozila. Takrat imamo najmanj opravkov s tehničnimi pregledi in drugimi obveznostmi, računamo lahko na to, da je avtomobil odlično pripravljen za uporabo v prometu. Po štirih letih pa je veljavnost tehničnega pregleda skrajšana na dve leti, torej bo treba nekoliko pogosteje zaviti k mehanikom na pregled. Na dve leti opravljamo preglede v času med 4. in 8. letom starosti vozila. Po osmem letu pa je tehnični pregled zahtevan vsako leto, da lahko zagotovimo spravnost in brezhibno delovanje starejšega vozila.

Cena tehničnega pregleda

Tehnični pregledi predstavljajo strošek, ki nikomur ni posebej všeč. Že tako imamo dovolj stroškov z registracijo vozila in z avtomobilskim zavarovanjem, hitro pa nas presenetijo še dodatni stroški pri vzdrževanju in servisiranju vozila. A na srečo je cena tehničnega pregleda relativno nizka, dodaten plus pa je ta, da je cena zakonsko predpisana in pri vseh izvajalcih pregledov enaka.

Za avtomobile je cena odvisna od mase vozila, omenili smo že, da se osebni avtomobili uvrščajo v dve kategoriji z maso pod in nad 2,5 tone. Pri lažjih avtomobilih bo cena tehničnega pregleda nižja, znaša 34,99 evra. Težji avtomobili zahtevajo dražji pregled, cena v tem primeru znaša 44,08 evra.

Omenjena cena seveda pokriva le pregled, ki vključuje preverjanje dokumentacije in podatkov ter spravnosti vozila. Kaj lahko se zgodi, da bo treba opraviti kakšne servisne posege ali še kaj urediti, kar lahko prinese dodatne stroške. A če za avtomobil dobro skrbimo, lahko običajno računamo na to, da bo ostala cena za tehnični pregled vozila relativno nizka. Sploh če gre za novo vozilo, ki ga je treba zapeljati na pregled šele po štirih letih ali kasneje enkrat na dve leti, ti stroški niso posebej velika obremenitev.

Pri dobro vzdrževanih vozilih so tehnični pregledi le formalnost

Tehnični pregledi za druga vozila

Druga vozila lahko zahtevajo obsežnejši pregled, lahko pa je pregled tudi bolj enostaven in cenejši. Seveda je vse odvisno od vrste vozila. Najmanj dela in stroškov bodo imeli s tehničnimi pregledi lastniki motornih koles in koles z motorji, precej ugodne pa so tudi storitve za traktorje in traktorske priklopnike.

Tehnični pregledi pokrivajo celo vrsto različnih vozil, pravzaprav imamo kar 14 kategorij. Bolj zahtevni in dražji so pregledi avtobusov in tovornih vozil, pri teh so drugačni tudi pogoji oziroma zahteve za preglede, ki se praviloma opravljajo pogosteje. Pregledi bodo tudi dražji, a ni nujno, da bodo to zelo visoki stroški – najdražji so pregledi za težja tovorna in vlečna vozila ter zglobne avtobuse, odšteti bo treba 92,25 evrov.

Najcenejše in najenostavnejše so storitve za kolesa z motorjem, motorna kolesa in štirikolesa, kar stane 18,18 evra, še nekoliko cenejši so tehnični pregledi za traktorske priklopnike, ki stanejo 17,27 evra. 

Vsaka kategorija ima svoje pogoje in zahteve, zato se je treba v izogib nevšečnostim pravočasno pozanimati, kdaj je čas za tehnični pregled in kakšne stroške lahko pričakujemo. Na srečo večinoma lahko računamo na dobro izkušnjo, le redko se pri tehničnih pregledih pojavijo kakšne večje težave.