2021-06-05

Toplotna črpalka je ogrevalni sistem prihodnosti

Tradicionalno smo za ogrevanje stanovanj uporabljali večinoma kurilne naprave na trdo gorivo, nato zelo pogosto tudi ogrevalne sisteme na kurilno olje ter plinske sisteme. Kasneje so postali precej priljubljeni električni sistemi, ki so zelo enostavni in precej poceni. Vsi omenjeni sistemi seveda imajo svoje prednosti in slabosti, težko pa konkurirajo alternativnim rešitvam, ki jih prinaša sodobna tehnologija – med najbolj prepričljive izbire za sodobne novogradnje se vsekakor uvršča toplotna črpalka, ki bo prepričala zahtevnejše uporabnike v dobro opremljenih stanovanjih.

Toplotna črpalka prepriča z mnogimi odlikami, še posebej v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi. Skorajda nima kakšnih opaznih pomanjkljivosti, na dolgi rok pa se pri uporabi res dobro obnese. Tako so se toplotne črpalke zelo prikupile bolj ali manj zahtevnim uporabnikom – vse kaže na to, da gre res za ogrevalni sistem prihodnosti. Najboljši učinek seveda ponujajo črpalke, ki jih dobimo pri uglednih trgovcih, pri nas je to Knut.si.

Katera toplotna črpalka bo prava?

Nekaj težav lahko kupcem povzroča široka izbira na področju toplotnih črpalk. Dobra izbira je ključnega pomena, a naloga ni lahka. Naprave se med seboj lahko precej razlikujejo, običajno predvsem glede na način pridobivanja energije iz okolja.

Ločimo predvsem toplotne črpalke, ki pridobivajo energijo iz zraka, zemlje in vode. Nadalje lahko ločimo toplotne črpalke na visokotemperaturne in nizkotemperaturne glede na to, kako zmogljive so in kakšna grelna telesa lahko z njimi uporabljamo. Nekatere toplotne črpalke so namenjene za neposredno ogrevanje zraka, večinoma pa ogrevajo vodo, ki jo lahko uporabimo za ogrevanje stanovanja ali kot toplo sanitarno vodo.

Toplotna črpalka zahteva nekaj dela pri vgradnji

Omeniti gre nekatere opravke ob vgradnji. Že z izbiro in nakupom bo morda nekaj težav, a pripraviti se moramo na vgradnjo. Vgraditi bo treba zunanjo enoto, ki ni problem, če je to toplotna črpalka zrak voda, več težav bo z vgradnjo podzemnih kolektorjev ali vrtanju vrtin pri črpalkah zemlja voda in voda voda.