2021-06-19

Voznik začetnik na poti do suverenega voznika v prometu

Avto je tisto motorno vozilo, brez katerega si je v današnjem svetu zelo težko predstavljati življenje, zato ne čudi porast vozil na cestah. Že v zgodnji mladosti začnemo načrtovati postopek pridobivanja vozniškega dovoljenja, a najprej bo treba seveda opraviti vse obveznosti, pa tudi po opravljeni izpitni vožnji še nismo povsem polnopravni udeleženci v prometu. Voznik začetnik mora biti dovolj samostojen in suveren v prometu, da lahko brez spremstva upravlja z vozilom oziroma je sam udeleženec v prometu, ga pa še vedno čaka nekaj obveznosti.

Kaj mora opraviti voznik začetnik, da bo njegova udeležba v prometu res varna?

Zagotovo mora voznik začetnik najprej imeti opravljen vozniški izpit. Po končanem vozniškem izpitu mora voznik začetnik čim več voziti in se privajati na promet in situacije, ki se dogajajo v vsakdanjem prometu. Le z izkušnjami bo voznik začetnik zares suveren in dovolj samozavesten, da bo lahko sam vozil vozilo brez strahu. 

Voznik začetnik mora tudi po določenem času oziroma v dveh letih opraviti izpit varne vožnje. Do takrat izkušnje nabira pri vožnji na cesti. Status voznika začetnika sicer ni nujno vezan le na tečaj varne vožnje, temveč predvsem na starost voznika, sploh to velja za tiste, ki se za opravljanje izpita odločijo že zelo zgodaj. A pozor, ni nujno, da je začetnik mladi voznik – tudi, če se lotimo izpita kasneje, dobimo status voznika začetnika ne glede na starost.

Za kakšen avtomobil naj se odloči voznik začetnik?

Vozniki začetniki veljajo za nekoliko bolj tvegan profil voznika. Ne mislimo pa vedno na to, da bodo avto verjetno poškodovali ali celo uničili. Pri izbiri vozila je pomembno to, da se voznik odloči za avto, ki mu ustreza in se v njem dobro počuti. Običajno se odločimo za avto, s katerim se bomo pogosto srečevali in se želimo v njim kar najbolj udomačiti.