2018-03-25

Vsestranski stoli

Vsak stol ima svojo funkcijo, a nekateri so precej vsestranski. Pisalni stol na primer najdemo v praktično vsakem okolju, ne le v pisarnah in na drugih delovnih mestih. V domačem okolju so univerzalni stoli za jedilnico, ki seveda sodijo v jedilnico, a so uporabni tudi v praktično vsakem drugem prostoru stanovanja.

Da ne omenjamo stolov, ki so posebej izdelani za to, da so vsestransko uporabni – to so na primer prenosni zložljivi stoli ali pa plastični stoli za masovno uporabo. V vseh teh primerih si izdelki delijo določene lastnosti, zaradi katerih jih lahko uporabljamo v različnih situacijah.

Pisalni stol je vsestransko uporaben zato, ker pogosto potrebujemo udoben in prilagodljiv stol, ki omogoča neovirano uporabo mize. To je še kako res na raznih delovnih mestih, predvsem seveda v pisarnah, kjer je pisalni stol en izmed ključnih kosov pohištva. A ne le za poslovno rabo, tudi doma gotovo najdemo kak tak stol. Pravzaprav bi ga verjetno našli v prav vsakem stanovanju – večinoma se uporabljajo za šolsko delo otrok, pogosto tudi za uporabo družinskega računalnika.

V domačem okolju pa izstopajo še stoli za jedilnico. V izhodišču so ti namenjeni uporabi v jedilnici in gotovo jih prav za to vlogo tudi izberemo, a potem se hitro zgodi, da si iz jedilnice kak stol sposodimo, ko ga rabimo. Gre namreč za precej nevtralne stole, ki dobro zadostijo osnovnim potrebam vseh uporabnikov v najrazličnejših vrstah uporabe.

Tudi stoli za jedilnico lahko na primer opravijo nekatere vloge, ki jih opravlja pisalni stol. Sicer niso najbolj primerni za dolgotrajno sedenje, a vsekakor lahko tudi jedilniški stol uporabljamo za delo, učenje in druge dejavnosti ob mizi. Pogosto so prav stoli za jedilnico tisti, ki se znajdejo pri roki, ko doma potrebujemo kakšen stol, zato se lahko zgodi, da se iz jedilnice ti stoli preselijo v druge prostore stanovanja, kjer najdejo novo zaposlitev.