2021-06-01

Z ekscentrični brusilnikom do kakovostne obdelave površin iz različnih materialov

V domačih delavnicah naletimo na različno orodje, ki je namenjeno različnim opravilom. Med tovrstno orodje uvrščamo tudi ekscentrični brusilnik, s katerim je delo opravljeno hitreje in učinkovitejše, zato je nepogrešljiv asistent pri brušenju različnih materialov in površin. Z njim ima obdelana površina lepši videz in izgled. 

Značilnosti brušenja z ekscentričnim brusilnikom

Tovrsten brusilnik se uporablja predvsem za zaključno brušenje, za kar ima okroglo brusilno ploščo na katero se pritrdi brusni papir različne zrnatosti. Večja kot je številka zrnatosti, bolj fino obdelavo bomo z njim dosegli. Manjša zrnatost brusnega papirja pomeni bolj grob brusni papir in s tem tudi hitrejše odstranjevanje odvečnega materiala. Kakovost brušenja je v največji meri odvisna od kakovosti in zmogljivosti ekscentričnega brusilnika, pomembna je tudi izbira pravega brusnega papirja, ki ga je potrebno tudi pravočasno zamenjati.

Glavne prednosti ekscentričnega brusilnika

Delovanje ekscentričnega brusilnika je zelo enostavno. Z nastavitvijo različnih vrtljajev nam omogoča različne hitrosti. Najsodobnejši ekscentrični brusilnik omogoča nastavitev različnih hitrosti, s čimer dosežemo dobre rezultate brušenja na različnih materialih. V splošnem velja, da ja manjša hitrost namenjena za brušenje ravnih površin, večja hitrost pa za hitrejše odvzemanje materiala. Seveda je maksimalna hitrost odvisna predvsem od zmogljivosti ekscentričnega brusilnika, zato že pred nakupom temeljito razmislimo o naših potrebah.

Čeprav je brušenje še nedolgo nazaj veljalo za postopek, pri katerem se dviguje veliko prahu, pa ima sodoben ekscentrični brusilnik posebno odstranljivo vrečko za prah. Ta omogoča brušenje brez prahu in večje umazanije, zato bo vaša delavnica vedno čista. Tovrstno orodje izvaja tako krožne kot tudi ekscentrične gibe, zato je primerno predvsem za zaključno brušenje in za grobo odvzemanje materiala na velikih površinah. Izjemno dobro pa se obnese tudi na ukrivljenih in izbočenih površinah, zato je vsestransko uporaben.