2021-09-20

Za postavitev spletne strani potrebujemo domeno, spletno gostovanje in SSL certifikat

Načeloma za postavitev spletne strani dandanes potrebujemo tako domeno, spletno gostovanje kot tudi SSL certifikat. Seveda ni nujno, da je vse omenjeno plačljivo. Pot do spletne strani se najprej prične pri izbiri domene. Izbira je zlasti odvisna od tega, kakšna bo vsebina spletne strani. Dobro je biti čim bolj iznajdljiv, drugačen od konkurence. Zaželeno je, da domena ne vsebuje več kot deset znakov. Spletni iskalniki so namreč do nekoliko daljših domenskih imen precej bolj neprijazni. Obenem pa si tudi ljudje na sploh težje zapomnijo daljša imena.

Večjo pozornost je treba nameniti tudi izbiri končnice domene. Če je spletna stran ozko usmerjena, si je najbolje omisliti kakšno tematsko končnico domene, na primer .blog, .shop, .news.

Izbira spletnega gostovanja pri domačem ponudniku

Za postavitev spletne strani vsekakor potrebujemo tudi gostovanje spletne strani. Če je naša stran na spletu namenjena domači publiki, je najbolj priporočljivo izbrati kar domačega ponudnika za spletno gostovanje. Pri izbiri si je treba vzeti čas, preveriti ponudbe, poslati povpraševanja. Podobno kot to velja pri izbiri domene.

Pomembno je, da si gostovanje na spletu izberemo glede na svoje potrebe in ne kar na pamet. Cene se namreč lahko kar precej razlikujejo. Lahko pa naletite na kakšno posebno akcijsko ponudbo, kjer vam bo ponudnik ob nakupu kakšne druge storitve ali pa programske opreme gostovanje morda tudi podaril – vsaj za kakšno leto. Ker je borba za stranke na trgu neizprosna, so takšne akcije neredke.

Kriptiranje podatkov med obiskovalci in spletno stranjo

Še ena obvezna sestavina strani na spletu je SSL certifikat. Zakaj obvezna? Ker se je Google odločil spletne domene brez SSL certifikatov označiti kot nevarne. SSL certifikat zagotavlja kriptiranje med vašimi obiskovalci in spletno stranjo. To pomeni, da nepridipravi ne morejo do njih.

Takšen certifikat je še posebej dobrodošel, ko gre za informacije osebne narave ali pa za podatke bančnih kartic. Lahko torej trdimo, da spletne trgovine in strani, ki zbirajo osebne podatke, obvezno potrebujejo certifikat SSL. Takšna storitev je na voljo že za 20 evrov na leto. Za zahtevnejše ter večje spletne strani pa seveda potrebujemo nekoliko bolj drage certifikate. Te imenujemo razširjeni SSL certifikati oziroma EV certifikati.

ssl certifikat

Kriptiranje podatkov je pomembna zaščita na vaši spletni strani.

Navodila za registracijo domene

Registracija domene v praksi pomeni, da svoj spletni naslov želite registrirati. Ali veste, na koga se v tem primeru lahko obrnete? Poiskati boste morali registrarja domen. Pri njem se namreč lahko pridobi spletno ime. Na srečo je registrarjev domen kar veliko – ne le v tujini, temveč tudi pri nas. V tem hipu pri nas lahko domensko končnico .si registrirate že skoraj pri 100 registrarjih. Večina od njih pa seveda ponuja še druge končnice domen.

Čim bolj enostavna domena

Domeno je v resnici povsem preprosto registrirati, kljub temu pa je pred tem pametno prebrati nekatera koristna navodila. Pri izbiri domenskega imena je treba v prvi vrsti paziti na to, da gre domena dobro v uho oziroma da si jo lahko ljudje hitro zapomnijo. Če si jo bodo spletni obiskovalci zlahka zapomnili, vas bodo precej lažje našli in obiskali. Ne bo jim namreč potrebno uporabljati spletnega brskalnika. Naslov vašega spletišča bodo lahko direktno vpisali v URL vrstico brskalnika.

Ob registraciji domene izberite enostavno ime, da si ga bodo obiskovalci zapomnili.

Če se domena izbira za podjetje, je priporočljivo, da se za spletni naslov uporabi kar ime podjetja. Tako bo grajenje in prepoznavnost podjetja oziroma blagovne znamke precej bolj hitra, kot če bi na primer za ime domene uporabili katero od generičnih besed. Domena naj ne bo daljša od 15 znakov, naj ne vključuje številk in minusov, prav tako šumnikov ter drugih posebnih znakov.

Izbira domenske končnice

Pri registraciji domene boste morali izbrati tudi končnico. Ta je v največji meri pogojena geografsko. Izbor končnice je torej odvisen od tega, v katerem jeziku bo spletna stran postavljena oziroma kje se nahaja ciljno občinstvo. Če je torej naša spletna stran namenjena domačemu občinstvu, je primerna registracija domene.si. Če pa bomo s svojo spletno stranjo na primer želeli doseči hrvaške prebivalce, se bomo odločili za domensko končnico .hr.

Registracija domene je podobna spletnemu nakupu

Domeno registriramo na zelo podoben način, kot da bi na spletu nakupovali kakšen izdelek ali pa storitev. Najprej je treba obiskati spletno stran registrarja. Nato je treba slediti preprostim korakom, ki jih registrar objavlja na svoji spletni strani.

Prvi korak je, da morate na spletni strani registrarja v zgornjem meniju klikniti na povezavo domene. V preverjalnik se nato vpiše želeno domeno in klikne na gumb preveri domeno. In če je domena prosta oziroma obarvana zeleno, se jo doda v košarico za nakup.