2021-06-19

Zapornice in druge rešitve za parkirišča

Nekatere površine redno uporabljamo z vozili, a želimo vseeno preprečiti neoviran dostop do njih. To najbolj očitno velja za domače površine, recimo dovoze, dvorišča in garaže ter druge zasebne površine. A tudi v drugih okoljih včasih potrebujemo posebno opremo, s katero preprečujemo nepooblaščene prehode. Recimo na parkiriščih, v garažnih hišah, na dovozih pred poslovnimi objekti in podobno. Z vozili lahko dosežemo praktično vsak kotiček, ravno zato je pomembno, da preprečimo dostop nepooblaščenim obiskovalcem, ki lahko povzročijo gnečo in druge težave. Elegantno lahko preprečimo dostop že z uporabo zapornice, imamo pa na voljo tudi nekatere druge dokaj dobre rešitve.

Pomembno je seveda predvsem to, da ovira še vedno dopušča enostaven prehod pooblaščenim obiskovalcem. Zapornice torej niso mišljene toliko za preprečevanje dostopa, temveč pravzaprav omogočajo dostop, njihova glavna funkcija je ta, da se lahko elegantno odpirajo in spustijo na površino tiste, ki so tam zaželeni.

Enostavne zapornice lahko dobro opravijo svoje delo

S tega vidika lahko že enostavne zapornice dobro opravijo svoje delo. To velja predvsem za kakšne zasebne površine ali pa za kakšne površine, ki jih imamo tako ali tako pod nadzorom. Enostavna zapornica preprečuje nepooblaščene dostope, a hkrati dopušča prehod pooblaščenim obiskovalcem.

Že hitro najdemo tudi nekoliko bolj dovršene zapornice, to so običajno avtomatske zapornice, ki jih lahko upravljamo na daljavo ali pa povežemo z drugimi sistemi. Prav takšne rešitve se pogosto uporabljajo pri opremljanju plačljivih parkirišč ali pa za preverjanje identitete voznika, ki želi vstopiti na zavarovane površine. Omogočajo upravljanje na različne načine, s čipom, senzorjem, kodo, ključem …

Zapornice in alternative

Včasih lahko dokaj dober učinek dosežemo tudi z nekaterimi alternativami. To so recimo potopni količki, ki so zelo priljubljeni v peš conah, saj ne motijo pešcev. Včasih pa uporabimo kar drsna vrata ali kakšne druge rešitve, ki imajo podobno vlogo kot zapornice.